Pisana borovničeva torta z vanilijevo kremo

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (1 glasov, povprečje: 2,00)
Za rojstni dan svojega malčka specite pisano borovničevo torto, v kateri se prepleta okus osvežujočega sadja in vanilijeve arome. Ker na otroški torti ne sme manjkati čokolada, sva celotno torto ovili v bel čokoladni trak. Tudi pri pripravi sadne torte so drobcene ročice malega pomočnika opravile veliko delo.


Sestavine:

Biskvit:
  • 8 jajc
  • 360 g sladkorja
  • 1 zavojček limoninega sladkorja
  • 400 g moke tip 500
  • 1 pecilni prašek
  • 1,5 dl vode
  • 1,5 dl olja
  • 125 g svežih borovnic
  • sladka voda za navlažitev (4 žlice sladkorja raztopimo v 2 dl vrele vode)
  • borovničeva marmelada za premaz
Vanilijeva krema:
  • 400 ml mleka
  • 80 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 25 g gustina
  • 20 g bele moke
  • polovica stroka vanilije
  • 1 vanilin sladkor
  • 6 g želatine v lističih
  • 60 g masla
  • 200 ml sladke smetane za stepanje
Borovničev preliv:
  • 300 g zamrznjenih ali svežih borovnic
  • 5 žlic sladkorja
  • 5 g želatine
Čokoladni ovoj:
  • 150 g bele čokolade (Milka)
  • 3 žličke olja

 

Delo malega pomočnika:

  • priprava biskvita za torto (stepanje jajc in sladkorja, dolivanje vode in olja, dodajanje pecilnega praška in moke)
  • priprava vanilijeve kreme (stepanje jajc in sladkorja, mešanje gustina in moke)
  • škropljenje biskvita s sladko vodo
  • mazanje biskvita z vanilijevo kremo in marmelado
  • lomljenje čokolade na koščke
  • okraševanje torte

Čas izvedbe:

  • 180 minut

Postopek priprave:

Biskvit:

Pripravimo si vse naštete sestavine za pripravo biskvita.

Sestavine za borovničevo torto

Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo v visoki ozki posodi sneg. Rumenjake, limonin sladkor in kristalni sladkor stepemo v gladko maso, primešamo vodo in olje, nato še moko s pecilnim praškom in na koncu vmešamo sneg vseh beljakov.

Pomoč malega pomočnika pri pripravi biskvita

Ko je masa za testo pripravljena, počasi vmešamo še oprane sveže borovnice in vse skupaj zlijemo v 2 pekača premera 26-28 cm, ki ju na dnu obložimo s peko papirjem. Pečemo v ogreti pečici pri 180 °C od 35 do 40 minut. Proti koncu peke z leseno palčko preverimo, če je pečena tudi sredica biskvita. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Priprava biskvita

Vanilijeva krema:

Z metlico ali kuhinjskim robotom zmešamo jajca, vanilin in kristalni sladkor, dodamo gustin in moko ter še nekoliko mešamo. V posodi zavremo mleko z vanilijo, postrgano iz stroka (lahko dodamo tudi izpraznjene stroke). Ko mleko zavre, ne pozabimo pobrati iz mleka celih kosov stroka. V segreto mleko nalijemo prej pripravljeno maso. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo do vrenja ob konstantnem mešanju mase.

Priprava vanilijeve kreme

Nato posodo odstavimo, dodamo maslo in želatino, ki smo jo prej namočili v mrzli vodi. Vse skupaj ponovno premešamo. Posodo prekrijemo s folijo in pustimo na sobni temperaturi, da se ohladi. Ohlajeni masi primešamo na koncu še stepeno sladko smetano.

Oblikovanje torte:

Obroč za torto postavimo na podlago. Biskvita iz obeh pekačev prerežemo na polovici, odstranimo peko papir ter eno polovico položimo na dno modela za torto. Namočimo jo s sladko vodo. Na spodnji biskvit nanesemo marmelado in vanilijevo kremo ter pokrijemo z drugo polovico biskvita, ki jo zopet namočimo s sladko vodo in premažemo z marmelado in kremo. V kolikor imamo dovolj visok model, lahko dodamo naslednjo polovico testa, jo namočimo s sladko vodo in znova premažemo z marmelado in kremo. Pokrijemo z zadnjo polovico biskvita, ki jo namočimo s sladko vodo in prelijemo z borovničevim prelivom.

Zlaganje biskvitnih polovic

Borovničev in čokoladni preliv:

Borovničev preliv pripravimo tako, da sveže ali zamrznjene borovnice skuhamo do vrenja, spasiramo ter dodamo prej namočeno želatino in sladkor. Torto ohladimo v hladilniku za najmanj 4 ure.

Borovničev preliv

Iz peko papirja odrežemo trak v velikosti oboda torte. Belo čokolado nalomimo na koščke in jo damo v posodico, ki jo postavimo nad soparo. Čokoladi dodamo 3 žličke olja. Ko voda v posodi zavre, vrhnjo posodico s čokolado odstavimo in mešamo tako dolgo, da se vsa čokolada stopi. Pazite, da temperatura ni previsoka, drugače se bo čokolada sesirila. Stopljeno čokolado enakomerno in tanko nanesemo na trak peko papirja ter trak ovijemo okrog oboda torte s čokoladno plastjo obrnjeno proti torti.

Okrasitev torte

Torto za nekaj časa postavimo na hladno, da se čokoladni ovoj strdi, odstranimo peko papir in po želji okrasimo. Iz biskvita, ki nama je ostal sva pripravili še 4 mini tortice.

Mini borovničeve tortice

Prijetno praznovanje in sladkanje!