Domači parklji za Miklavža

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Ni ga Miklavževanja brez parkljev, zato sva tudi midve dan pred obdarovanjem spekli domače parklje. Zabavni domači parklji so bili nastavljeni v pehar, da se jer lahko z njimi Miklavž okrepčal, medtem ko je obdaroval številne pridne otroke.

Sestavine za domače parklje:

  • 400 g bele moke tip 500
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 100 ml mlačnega mleka
  • 50 g masla (segretega na sobno temperaturo)
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička nastrgane limonine lupinice
  • 1 žlica ruma
  • rozine ali bučna semena (lahko tudi oči iz sladkorne mase) za oči in nos
  • sončnična ali bučna semena za gumbe
  • brusnice (ali rdeče obarvan marcipan) za usta
  • 1 jajce za premaz

Delo malega pomočnika:

  • sejanje moke
  • dodajanje suhih in mokrih sestavin v posodo
  • mešanje sestavin v posodi s kuhalnico
  • gnetenje testa
  • oblikovanje testa v parklje
  • okraševanje obraza in dodajanje gumbov
  • mazanje z jajcem

Čas izvedbe:

  • 60 minut (brez peke)

Sestavine za parklje

Postopek priprave:

V posodo presejemo moko, dodamo jajci, suh kvas, kristalni sladkor, sol, maslo, mlačno mleko in sestavine za aromo (rum, vanilijev sladkor, limonina lupinica). Vse skupaj najprej premešamo z leseno kulahlnico in nato na pomokani površini pregnetemo v prožno testo. V kolikor se testo lepi na prste, po potrebi med gnetenjem testu počasi dodajamo moko. Testo prestavimo v posoodo in pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo vzhajati vsaj pol ure.

Priprava testa za parklje

Vzhajano testo stresemo na pomokano površino in razdelimo na več enakih delov (odvisno od želja glede velikosti parkljev). Posamezen del oblikujemo v debelo vrv in z nožem zarežemo krake za noge, roke in glavo z rožički, ki jih dokončno oblikujemo z rokami.

Oblikovanje parkljev

Parklje nato okrasimo. Za oči uporabimo rozine ali bučno seme. Po peki lahko rozine na mestu, kjer so oči, nadomestimo s sladkornimi očmi. Sladkornih oči ne vstavljajte v testo pred peko, ker se bodo stopile – sva se naučili na lastnih napakah 🙂 Za usta uporabimo brusnice, za gumbe pa sončnična ali bučna semena. Vse dele narahlo pritisnimo v testo.

Okraševanje parkljev

Parklje prestavimo na pekač pokrit s peki papirjem, jih premažemo s stepenim jajcem, prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati še 10 minut. Medtem segrejemo pečico na 180 °C. Ko je pečica segreta, položimo vanjo pekač s parklji in pečemo 25 minut.

Mazanje z jajcem

Pečene parklje ohladimo in z njimi obdarimo otroke. Pri nas smo naredili ravno obratno in v pehar za Miklavža nastavili poleg listka z željami tudi pečene parklje, s katerimi si je Miklavž napolnil želodček med obdarovanjem pridnih otrok. Pa še parklje bomo tako zagotovo odgnali vsaj do naslednjega leta 🙂

Pečeni domači parklji