Popestrimo poletne sprehode skozi gozd z nabiranjem borovnic, iz katerih lahko pripravimo osvežilne poletne muffine z gozdnimi borovnicami. Nabrane borovnice kljub svoji drobcenosti v sebi skrivajo ogromno zdravilnih snovi, ki nam dajejo nove moči.
Sestavine:
- 280 g bele moke (100 g lahko nadomestimo s pirino moko)
- 3 žličke pecilnega praška
- 1 vanilin sladkor
- ščepec soli
- 100 sladkorja
- 2 jajci
- 250 ml mleka
- 6 žlic sončničnega olja
- limonina lupinica
Delo malega pomočnika:
- zlaganje papirnatih modelčkov v vdolbine pekača
- sejanje moke
- dodajanje suhih in mokrih sestavin v posodo
- pranje in prebiranje borovnic
- mešanje sestavin v posodi
- nadevanje vdolbin pekača z maso za muffine
Čas izvedbe:
- 30 minut
Postopek priprave:
Medtem ko pečico ogrejemo na 200 °C, v vdolbinice pekača namestimo papirnate modelčke in pripravimo maso za muffine z gozdnimi borovnicami.
V večji posodi zmešamo suhe sestavine. Najprej presejemo moko, dodamo pecilni prašek, vanilin sladkor, sol, limonino lupinico in bel sladkor. Na koncu primešamo še oprane in prebrane gozdne borovnice.
V drugi posodi razžvrkljamo jajci, dodamo mleko in olje. Mokre sestavine dobro premešamo in zlijemo v posodo s suhimi sestavinami. Vse skupaj na hitro in ne preveč intenzivno premešamo s kuhalnico ali žlico. S preveč intenzivnim mešanje postanejo muffini trdi.
Tako pripravljeno testo z žlico nadevamo v vdolbine pekača. Pečemo približno 20 minut, da muffini lepo narastejo in dobijo zlato-rumeno barvo. Ko so muffini pečeni, jih pustimo v pekaču še 5 minut, da se nekoliko ohladijo.
Ponudimo jih lahko tople ali počakamo, da se ohladijo (tako jim lažje odstranimo papirnate modelčke). Dobro teknejo tudi za zajtrk dan kasneje. Dober tek!